Fermuar (Fransızca: 'fermoir', kilit, kopça'dan), Elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi açılıp kapanması gereken yerlerine dikilerek yerleştirilen, üzerindeki sürgü çekilince karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi sûretiyle dikildiği kumaş veya derinin iki parçasını birleştiren şerit biçiminde araç.
Bir fermuarın kütlesi, onlarca yüzlerce özel şekilli metal veya plastik dişi taşıyan, sıraları birbirine bağlamak, sıraları birbirine bağlamak için yapılabilecek iki çıkıntı dişi içerir. Bu dişler tek tek veya kesintisiz bir bobinden şekillendirilebilir ve ayrıca elemanlar olarak da adlandırılır. Elle kullanılan sürgü, diş sıraları boyunca hareket eder. Sürgü içinde, sürgünün hareket yönüne bağlı olarak, karşılıklı diş sıralarını birbirine bağlayan veya ayıran Y şeklinde bir kanal bulunur. Fermuar kelimesi onomatopoetiktir, çünkü cihazın kullanıldığında çıkardığı ses olarak adlandırılmıştır, çok katlı bir fermuar.
Fermuar (Fransızca: 'fermoir', kilit, kopça'dan), Elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi açılıp kapanması gereken yerlerine dikilerek yerleştirilen, üzerindeki sürgü çekilince karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi sûretiyle dikildiği kumaş veya derinin iki parçasını birleştiren şerit biçiminde araç. Devamı..
Fermuar, tekstil sektöründe hâkim yöntem olarak kullanılmaya başlamadan önce söz konusu bağlama, birleştirme veya kapama işlemi, düğme, kopça, çıtçıt, ip, bağ gibi malzeme ve araçlarla yapılabiliyordu.
1850 yılından itibaren dünyanın çeşitli yerlerinde birbirinden bağımsız mucitler tarafından fermuarın öncülleri icât edildi. 1851 yılında Birleşik Amerikalı mucit ve sanayici Elias Howe, kendi kendine aralıksız kapanabilen bir kumaş kilit geliştirdi. Fakat Howe’un icâdı, pek ilgi görmedi. Devamı..
Fermuar kullanılarak bitiştirilecek iki kumaş parçası, genelde sayıları 10 ile 100 arasında değişen ve birbiri içine geçebilen özel dişler içeren kumaş bantla donatılır. Fermuar, iki yaka arasında gidip gelebilen ve elle kontrol edilen özel bir sürgü sayesinde açılır ya da kapanır. Sürgünun içinde yer alan Y-şeklindeki kanal, dişleri sıkıştırarak birleştirir ya da ayırır. Devamı..